Sygdom, kærlighed og utilstrækkelighed

Blomkåls-gratin

Jeg er så heldig at leve sammen med en mand med meget grønne fingrer. Faktisk tror jeg, at Christian har så grønne fingre, at plantede jeg dem i en god omgang kompost-jord, så ville de slå rødder. 

Man siger modsætninger mødes og det må man da sige er tilfældet lige her – jeg er i besiddelse af så anti-grønne fingre at jeg kan slå selv en kaktus ihjel. 

Vi joker lidt med at fordelingen herhjemme er sådan, at det er mit hus og Christians have – altså jeg bestemmer over huset og Christian over haven. Og man må i den grad sige at Christian har bestemt over haven. Misforstå mig ej, det sætter jeg i den grad pris på, for det gør nemlig at vi hele sommeren kan høste lækre friske grøntsager fra drivhuset eller fra et af vores efterhånden mange (MANGE) bede.

Christian har i år for første gang forsøgt sig med blomkål (udover hvidkål, spidskål og rødkål) og det er der kommet et enkelt rigtig flot blomkålshoved ud af. 

I går blev kålhovedet så til denne blomkåls-gratin. Det var en first timer for mig, men resultatet blev helt acceptabelt. En anden gang vil jeg dog tilføje ost på toppen – jeg er sikker på det lige vil give prikken over i’et til retten 🙂

Du skal bruge:

 • 1 blomkålshoved
 • 1 tsk salt (til kogevandet)
 • 1½ del hvedemel
 • 3 dl mælk
 • En lille klump smør (jeg havde kun kærgården)
 • 4 æg
 • 200 gram bacon
 • Smør og rasp til fadet og ovenpå retten

Sådan gør du:

 1. Varm ovnen op til 175 grader
 2. Del blomkålen i små stykker (husk – stokkene kan også bruges) og kog dem i ca. 4 min
 3. Hæld blomkålen i en sigte og lad den dryppe af
 4. Pisk halvdelen af mælken og melet sammen i den tomme gryde
 5. Pisk resten af mælken i og tilsæt smørret.
 6. Kog jævningen op under omrøring og lad den koge i 5 min
 7. Tag gryden af varmen og lad jævningen køle af
 8. Steg baconternene i mens jævningen køler
 9. Tilsæt en æggeblomme til jævningen af gangen og rør godt rundt – HUSK gem hviderne til senere
 10. Tilsæt blomkål, bacon, salt og peber
 11. Pisk æggehviderne stive og vend forsigtigt først halvdelen i blandingen og derefter den anden halvdel 
 12. Smør et fad og drys med rasp
 13. Hæld dejen i fadet og drys med rasp (og ost?)
 14. Bag i ovnen i 45-60 min

_________________________________________________________________________

Vi spiste blomkåls-gratinen som tilbehør til kyllinge-frikadeller og med tilhørende salat.

Og, hvorfor får I så ikke opskriften på de lækre kyllingefrikadeller? Fordi den er købt færdiglavet 😄🙈 

Vi har en del dage, hvor der ikke er så meget tid til at være i køkkenet om eftermiddagen og her er det bare godt jo mere convenience det er. Så da jeg fandt denne rørte kyllingefars fra Danbo, som har et acceptabelt antal tilsætninger (af hvad man kan forvente af en købt fars), så købte jeg en god håndfuld pakker til fryseren 👌🏻 Og de smager altså bare skønt! 

God weekend!

 • Maria

2 kommentarer

 • Åh, jeg døjer med samme dødsbefængte fingre, hvad angår planter!
  Kram,

  http://nikkilund.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det er utroligt man kan være SÅ dårlig 😅 Jeg har ikke tal på hvor mange penge jeg har brugt og tilsvarende planter jeg har slået ihjel fordi jeg enten har givet for lidt eller for meget vand, eller hvad jeg end gør galt – I hvert fald er det ikke mig der står for plantevandingen herhjemme længere 😂🙈

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sygdom, kærlighed og utilstrækkelighed